Tänään tein ensimmäiset hankinnat siilille:
Alestalosta (Lahti) mustaa fleecekangasta metrin verran 6,50€
Starkista lintulauta tarjouksesta 8e. (Projektista enemmän alla)
Starkista hiekkapaperia: 80 0,80€ ja 150 0,75€
 
Lintulauta oli mielestäni hyvä löytö, perinteisen mallinen ja halpa. Pienellä muokkauksella siitä saa hyvän pesäkolon siilille (ainankin toivon niin!) Ja tuli hieman edullisemmaksi kuin eläinkaupasta ostettu valmis pesä, ainankin mitä olen katsellut parista kaupasta...
48369.jpg
48371.jpg
Tässä lintulauta koskemattomana. Ostopäätökseen vaikutti "hirsitalolook" ja käsittelemättömyys: voi vaikka maalata taikka lakata mieluisella värillä =) Tässä näyy vielä nuo lintujen orret reunassa, jotka poistan.
48373.jpg
Tässä katto avattuna. Lintulaudassa oli irroitettava katto, mikä mielestäni on hyvä, jos vaikka siili pitää saada pesästa pois niin ei tarvitse sormiaan sinne tunkea ovesta vaan voi irrottaa katon ja saada siten siiluraisen ulos =) Tässä kuvassa näkyy myös sisällä oleva kehikko linnunruualle, joka on irtokappale eli lähti helposti irti. Pohjalla oleva puukapula sen sijaan oli tiukasti kiinni liimalla ja niiteillä (puukapulassa oli reikä pohjassa josta lintulauta oli tarkoitus kiinnittää kepin päähän).
48374.jpg
Tässä vielä kuva puukapulasta. =P
48375.jpg
Ja reiästä alapuolelta...Eli pohjalevyssä on reikä...Tässä vaiheessa en ollut vielä varma mitä reiälle tekisin (en ainankaan aikonut jättää sitä peittämättä!).
48376.jpg
Kaikki osat irti. Orret lähtivät parilla vasaran naputuksella irti, samoin niitä pitäneet naulat. Pohjan irroitin kokonaan, koska keskellä olleen puukapulan irroitus olisi ollut todella vaikeaa muuten. Lisäksi päätin että pohjaan tulee pinnalle muovimattoa siltä varalta että pesään pääsee jotain likaa olisi se helpompi puhdistaa. Ruokintakehikolle minulla on aavistus ideasta mitä sille voisi tehdä mutta jääköön se myöhemmäksi.
48377.jpg
Orret irtonaisina. Niiden muotoa päätin hyödyntää kerroksesta toiseen johtavissa luiskissa pätkimällä ne sopiviksi paloiksi ja kiinnittämällä luiskiin askelmiksi. Jokaiseen luiskaan tästä ei riitä mutta se vain tukee suunnitelmaani tehdä jokaisesta kerroksesta omanlaisensa. Koska orrenpalat on samaa puuta kuin itse pesä ajattelin josko tekisin niistä luiskan katolle (tai lähinnä sieltä pois), siltä varalta että siiliä kiinnostaisi käydä siellä katsomassa maisemia.Tuolle sisälle olleelle puupalikalle en vielä keksinyt tekemistä mutta turha sitä on pois heittää.
48379.jpg
Tässä pesä on nähnyt jo hieman hiekkapaperia, lintulaudaksi tarkoitettuna sen pinnat oli aika karskit mutta pienellä vaivalla niitä tulee hyvät. Päätin myös lakata pinnat jotta pesästä tulisi tummemman värinen ja itse talo lakataan myös samalla värillä. Täst kuvasta hahmottaa myös hieman sisätilan kokoa.
 
Pesän mitat:
Ulkomitat 29cm x 25cm , harjakorkeus n.18cm.
Sisämitat 18cm x 13cm, harjakorkeus 16cm, reunalta korkeus on n.13cm.
Päätyjen oviaukot 5cm korkea ja 6-8cm leveä (ks.alempi kuva)
Sivujen oviaukot 5cm korkeat ja 10-12cm leveä
"Hirren" paksuus n.2cm.
 
48380.jpg
Tämä klassinen look ratkaisi ostopäätöksen. Vielä kun saisi jostain oikein punamultamaalia...