Oven olemme ajatelleen tehdä reunalistasta ja verkosta (seulaverkko tms.) Idean oveen sain Freian terraarion rakentamisoppaasta ( http://www.student.oulu.fi/~etiittan/terra/kansi.html) Linkissä on rakennettu terraarion kansi samalla tyylillä. Verkko kiinnitetään listaan niittipyssyllä (oven sisäpuolelta) ja peitetään reunat teipillä (jotta mahdolliset terävät kohdat peittyisivät). Näin kiinnitys jää sisäpuolelle ja teippi takaa siilinkin turvallisuuden.
Eilen illalla pohdimme sitten mallia ja mieleen tuli parikin eri vaihtoehtoa.
Koko häkinkattavan, yhtenäisen oven hylkäsimme heti: Turhan iso avautumisala jne jne...
Pihan oven päätimme tehdä erikseen, näin voisimme tarpeen tullen estää siilin pääsyn pihalle.
Jokaisessa kuvassa on yksi vaihtoehto yläosan ja pihan ovelle eli niitä voi vaihdella...
50323.jpg
Tässä vaihtoehdossa yläosan ovi on jaettu kahtia. Ylempi avaa ullakon ja makuuhuoneen, alempi vessan ja puuhahuoneen. (kuvassa kahva merkkaamassa avautuvaa puolta, saranat luonnollisesti vastakkaisella puolella). Hyviä puolia: koko ovea ei tarvitse avata siivousta, ruokintaa yms. varten. Huonoja puolia: Avautuvan oven koko on iso (leveys jopa 77cm!)
Pihan ovi on tässä vaihtoehdossa ylöspäin aukeneva. Hyviä puolia: aukeneva ovi olisi samalla osan pihan kattoa (joka siis tulee verkosta). Huonoja puolia: Hankaloittaa siivousta.
50325.jpg
Yläosan ovi aukeaa tässä perinteisesti kahteen osaan. Hyviä puolia: Pienempi avautumisala eikä tässäkään kaikkia ovia tarvitse avata huoltoa varten. Huonona puolena ehkä talon keskelle pystysuunnassa tulevat listat mutta nehän voisi vaikka laittaa sen verran kapeasta että häiriö (näköeste) olisi mahdollisimman pieni.
Pihan ovi aukeaa tässä versiossa koko matkalta (max.77cm). Tässä hyvänä puolena on parempi siivousmahdollisuus, huonona oven sijoitus kun se on auki (irroitettava ovi kävi mielessä....)
50326.jpg
Tässä versiossa on yläovina äskeisestä edelleenkehitelty versio. Ovet aukeavat perinteiseen tapaan ja lisäksi ne on jaettu keskeltä kahtia (samasta kohtaa kuin vaihtoehto ykkösessä). Eli taas ullakolla ja makkarilla olisi omat ovensa. Hyvät puolet: ovia tarvitsee avata kaikkein vähiten huoltoa varten mutta tässä tulee lisää listaa näköesteeksi...
Pihan ovet on tässä versiossa myös perinteisesti kahtia avautuvat: siivous helppoa ja avautuvat ovet voisivat olla osa aitausta tai ei (eli tarvittaessa saisimme aitaukseen ovien verran lisätilaa!)
50327.jpg
Tähän olemme nyt sitten päätyneet tässä vaiheessa. Yksinkertaiset ja yhtenäiset ulkonäöltään. Erikseen avautuvat helpottavat siivoamista.
Mietimme myös eilen mihin kohtaa saranat tulisivat. Parikin vaihtoehtoa tuli mieleen mutta jotenkin niissä tuntui kaikissa olevan jotain vikaa....Pitää varmaan illemmalla piirrellä ja suunnitella ovien kiinnitystä tarkemmin.
 
Luiskat olen ajatellut kiinnittää yläpäästään alapuolelta saranoilla, näin niitä saa helposti nostettua hieman siivousta varten. Alapäähän ei tule mitään kiinnitystä, se olisi hankalaa jo senkin kannalta että olen ajatellu jättää muovimaton kiinnittämättä jotta ne saa tarvittaessa irti pesua varten. Matto kuitenkin on sen verran paksua että tuskin siili sen alle kaivautuu kun päällä on vielä tavaraa...